Oktober bericht 1

Blijf op de hoogte en volg Peter

12 Oktober 2007 | Israel, Jeruzalem

Liebe menschen Burger un ausenlui :) (steinkohlen Yiddish).

Een ieder een hartelijk en warm dank je wel voor den lieve reactie die gij mij op een of andere wijzen hebt gestuurd (hetzij op deze site, hetzij in een telefoongesprek, hetzij door het sturen van lieve kaartjes).

Op deze wijze heb ik dan toch het idee dat ik nog een klein beetje in Nederland ben. En dat is best prettig. Voor de types die denken dat Nederland een bureaucratisch rotzooi is – zij hebben gelijk. Weest echter niet TE boos op Nederland, in Yiddenlan is het –tig keer erger.

In totaal 25 keer gebeld voor een afspraak met mijn yo'ets ha-academi (academische adviseur) maar "pas de sjoeche" en dito maal om mijn cijfers te achterhalen. Nou.. Ik ga me er niet druk om maken.

Het ptorexamen is gehaald en ik heb me ingeschreven voor het 'eerste semester' en voor die ene jaarlijks cursus die ik neem.

Bij het eerste semester heb "sumerisch voor beginners" ten slotte nog bijgevoegd. Ik ben bang dat ik Sumerisch voor gevorderden niet kan doen... Die cursus begint namelijk tegelijkertijd met sumerisch biefoor dammies.

Enniehoe.. Sumerisch? Wat is Sumerisch?

Voor de snelle referentie:
1) Buffy the Vampire slayer: als mystieke taal die vooral wordt aangewend voor "Primæval" magie of voor de vroegste kennis van het ontstaan van Engelen en Demonen.

De historisch referentie voor het zelfde verschijnsel vinden bij de chaldeeen. Een chaldeeer is niet (zoals in de Nederlandse vertaling van het Aramees) iemand met de Chaldese nationaliteit of afkomst. De chaldeeer – Kashdaya = Aramees voor ziener. Het Ur der Chaldeeers is dus het Ur van de zieners, een mystieke plaats.

Het tweestromenland Akad en Sumer (in moderne literatuur Babylonie) sprak in de tijd van Daniel weliswaar Aramees als regeringstaal. Voor de eredienst en voor MAGISCHE doeleinden gebruikte men inderdaad het Sumerisch.

Demonen komen in verschillende gedaanten voor, ook in de bijbel. Soms duidelijk (Exodus 12: 23). In latere Joodse opvatting stonden Demonen onder het gezag van de koning of vorst (een verscholen aanwijzing is Psalm 118: 22). Maar het duidelijkst lijkt toch wel de vroege Bijbelpassage Genesis 6: 2, 4 te zijn, een bijbeltekst die ik voor het vak Rabbijnse exegese al een keer besproken had.
2) En natuurlijk het Gilgamesj Epos; volgens de koningslijsten van Sumer (Sjoemer) was dit de eerste koning van de stad Uruk (Oeroek)/ Ur (oer).

Het Sumerisch is om verschillende reden interessant:

1) de oudst bekende schrifttaal (ouder dan het Egyptisch)
2) schreef aanvankelijk in een beeldschrift (net als de Egyptenaren) en bouwden piramides (ziguraths).
3) Zijn uitvinders van het Cuneiform (spijkerschrift).
4) Het Gilgamesj Epos toont gelijkenissen met het Hebreeuwse scheppingsverhaal.
5) De Pa van Bram kwam uit Ur, hoe is Bram daardoor beinvloed?

Nou dus dat.

Waarschijnlijk zal ik wel een grammatica of zo moeten aanschaffen voor Fenicisch in het tweede semester en voor Sumerisch in het eerste semester. Voor die lieve lieden die dus naarstig opzoek zijn om een cadeautje aan te schaffen vanwege het behalen van mijn bachelordiploma.

Ik zou zeer dankbaar zijn ;).

Vergeet ik nog bijna te zeggen dat de laatste opdracht van de Hebreeuwse taalcursus was om een gedicht te schrijven. Ik heb daarom het gedicht 'het uwe en het mijne' dat bij mijn ouders aan de wand hangt literair te vertalen – resultaat 96%.

De laatste les van het literatuurcollege hebben we een quiz gedaan. Ik heb echt mijn best gedaan om mijn mond te houden.. Maar niemand wist de antwoorden.. en de les duurde alleen maar langer. Met 40 punten tegen 5 heb ik die quiz gewonnen :D, en heb een boek van Asher Krawitz (de docent) gewonnen met boodschap. Nou das toch enig.

Nou.. tot het volgende bericht maar weer ;).

• 12 Oktober 2007 - 09:30

Kleintje:

Wat ben je toch een klein scheetje he
    Heel subtiel.
    Maar ga zo door
    liefs kleintje

• 12 Oktober 2007 - 17:35

Altminirsk:

Attenooie, kleintje is me voor.

Nou, Rebbe, dat bent toch mooie reultaten en we kunnen definitief zeggen dat je beter jids mekkert dan de inboorlingen. Give 'em hell en als dat niet kan, give 'em treife.

Bent er wel tora-bonnen voor gebruik in jiddenlân?

• 15 Oktober 2007 - 05:32

Mij:

Hey broertje mij

Dus toch gehaald, zie je nou wel ;)
    Enniehoe :), klinkt alsof het eindelijk allemaal gaat beginnen voor je. En in plaats van succes te wensen (onder het motto alles waar je voor gaat dat kun je ook) doe ik je maar gewoon heel veel plezier wensen :D

Boel veel liefs mij

• 16 Oktober 2007 - 11:07

Ralphjes:

Hey Peterrrrrrrr!
    Die Quiz..haha..je hebt je best iig gedaan..Gefeliciteerd met je ruime overwinning :).
    Netjes dat je je examen hebt gehaald, maar dat hadden we ook wel verwacht.
    Jij bent goed bezig (Y)!
    En nu ga ik me naar m'n werk brengen, want er moet weer brood op de plank komen :).
    x

Augustus bericht 2

05 Augustus 2007

Augustus bericht 1
Peter

Nou, het is dan maandag vandaag. Met donderdag meegerekend ben ik dus toevallig tien dagen weer in Israël.... Of ik nieuws heb? Nou ja, ik ben nog niet buiten geweest (los van een loopje naar de winkel om wat water te kopen). Vandaag ga ik naar buiten, om even een rondleiding door mijn nieuwe appartement (vanaf 1 augustus) te krijgen. Waarom ben ik dan in godsnaam (gezien de temperatuur van 30 graden en een strand op nog geen 15 minuten lopen, nou goed dan een half uurtje, maar nog steeds niet erg ver weg) nog niet buiten geweest? Het begint met een S en eindigt op criptie ... Ik heb net hoofdstuk 2 afgerond, vandaag hoofdpijn dus de rest komt morgen wel. Maar buiten al dit guitigs... De reis naar Israël was weer ouderwets met obstakels... .. Kreeg (zoals altijd met een el 'al vlucht vanuit Nederland) een extra controle. Daar zaten dus meer Nederlands waaronder een of andere maffe christelijke theologie student uit Groningen.. En tot overmaat van ramp zat hij uiteindelijk in het vliegtuig dus maar een stoel van mij verwijderd.. Ik denk dan.. 'krijg nou toch het heen en weer'... gelukkig duurt zo'n vlucht niet veel langer dan 4 uur en 10 minuten.. zodat de 'verplichte' beleefdheid niet langer kan duren dan dat.

Actief sinds 20 Juli 2006
Totaal aantal bezoekers 20381