September bericht 2

Blijf op de hoogte en volg Peter

30 September 2007 | Israel, Jeruzalem

---Deze site wordt gesponsord door "die preussischebloblutichernichtrundumgeschnitterdochspectakelonkel"

Beste lezers,

Het tweede bericht in September. Twee berichten per maand is wat mager (dat geef ik toe) maar ja ik ben dan ook baje druk geweest.

**Ten eerste**

De Oelpan (taalcursus) is op 24 september j.l. afgelopen, geëindigd finit, finito, histayem (das yids). Na mijn laatste cijferlijst die ik heb gepresenteerd heb ik een 7,6 omgepraat tot een 8,0 en zijn de volgende cijfers bijgekomen:
Woordenschat: 8,5
Samenvatting van alle grammatica: 8,5
Woordenschat: 9,5
Afsluitende toets Zomer Oelpan 2007: 9,4

Incl. De participatie in de lessen en alle huiswerkopdrachten is mijn gemiddelde van de Oelpanlessen (woordenschat+grammatica+wetenschappelijke teksten) een 8,6.

Voor mijn Literatuurlessen heb ik gemiddeld een 9,6.

Na deze cijfers heb ik op 24 september het 'ptor'- examen gedaan (vrijstellingsexamen voor Hebreeuws). De supervisor (het wicht dat ons op spieken moest betrappen) kwam te laat binnen. Bij haar binnenkomst had ze het in haar vage donder gehaald om alle tafels en stoelen te verschuiven, op het bord van alles aan niet ter zake doende en niet voor ons bestemde info te kalken. Al met al begonnen wij 15 minuten te laat. Dit examen was verdeeld in twee delen: 1) een opstel over een (uit drie onderwerpen te kiezen) actueel punt. 2) Leestekst, grammatica, een close en werkwoordsveroegingen.

Het eerste deel, het opstel, begon dus wat moeizaam. Die 15 min. te laat heeft er voor gezorgd dat ik mijn opstel niet mooi kon afwerken, fouten niet kon verbeteren, lagere Hebreeuwse uitdrukkingsvormen niet kon 'ophogen'. Voor wat betreft mijn opstel ben ik dus allerminst zeker. Wat de rest betreft – we zien wel.

Ik moet voor dit afsluitend examen in ieder geval MINIMAAL een 7,5 halen anders krijg ik die taalvrijstelling (ptor) niet.

**Ten tweede**

Ik ben bezig met het samenstellen van mijn vakkenpakket voor half oktober. Ik moet dit vakkenpakket zowel goed laten keuren door mijn academische adviseur van de Hebrew U als door mijn docent van literary studies in A'dam. Het zal u allen ongetwijfelt niet verbazen dat geen van beiden echt rap en googem reageert op mijn verzoeken mijn vakkenpakket te checken en SPOEDIG te reageren.

Door de yidse feestdagen kan ik niet eerder met mijn academische adviseur in Jeruzalem babbelen dan op 7 okt. En dat is tegelijkertijd de periode dat alle vakken goed gekeurd dienen te worden.. Ik zeg: 'dit is potentieel een probleem'. Maar ik word het een beetje zat om achter de billetjes van mijn docenten te hobbelen.

Enniehoe, het vakkenpakket dat ik in gedachten heb is als volgt:

Semester 1

S.Y. Agnon and Yehuda Amichai: negotiating the Sacred (Eng.)

The return to the holy land presented a major challenge to the Jewish imagination that had been shaped by 2000 years of accommodation to the diaspora. […]. Agnon in fiction and Yehuda Amichai in poetry express, more than any other contemporary Hebrew writers, the temptations and the dangers of a reunion of text and territory, of the symbols and sites of holiness. Through close readings of a number of major texts, we will consider these two writers as they shape the literary landscape of our time.

URBAN SPACE IN HEBREW LITERATURE (Hebr.)

De centrale onderwerpen die worden besproken zijn: De bloei van grote steden als grote centra van openbare culturele en literaire werken in de moderne tijd: de plaats van de grote stad in de biografie van Israelische auteurs: Odessa, Warschau, Berlijn, Wenen, New York, Parijs – het culturele profiel en literaire verbeelding; het verband tussen de grote stad en de bloei van het modernisme; de schepping van de wereld van het individue tegen de achtergrond van de grote stad.

ITERTEXTUALITY IN ANCIENT AND MODERN HEB. POETRY (Hebr.) (a)

Een selectie van mooie voorbeelden van intertekstuele raakvlakken uit de geschiedenis van de Hebreeuwse poezie – Middeleeuwse poezie, poezie uit de Italiaanse renaisance, poezie van de verlichting en in het bijzonder van de nieuwe poezie, doormiddel van oppervlakkige analyse en de diepte van hun raakvlakken. De cursus zal benaderd worden vanuit poezie geschreven in de Hebreeuwse taal en in vergelijking vanuit het Hebreeuws met andere talen. We zullen ons ook bezig houden met theorieen die zich bezig houden met de vraag welke rol intertekstualiteit speelt en wat het zegt over de Hebreeuwse cultuur.

Semester 2

Hokhmat Yisrael – The Origin of Modern Jewish Studies (Eng.)

The origins of modern Jewish studies lie in the enterprise of Hokhmat Yisrael (Wissenschaft des Judentums), which flourished during the 19th century in various intellectual centers across Europe. This course aims to explore the historical circumstances surrounding the development of Hokhmat Yisrael, the institutions in which it thrived, and the media which aided in its proliferation. We will become acquainted with some of the major figures of Hokhmat Yisrael and their contributions in shaping new perspectives on the Jewish past and its cultural heritage. A major focus of this course will be the tension felt within Jewish society between traditionalists and the more liberal elements, and how this clash played out in the scholarly world as well as in the community at large.

ITERTEXTUALITY IN ANCIENT AND MODERN HEB. POETRY (Hebr.) (b)

Een selectie van mooi voorbeelden van intertekstuele raakvlakken uit de geschiedenis van de Hebreeuwse poezie – Middeleeuwse poezie, poezie uit de Italiaanse renaisance, poezie van de verlichting en in het bijzonder van de nieuwe poezie, doormiddel van oppervlakkige analyse en de diepte van hun raakvlakken. De cursus zal benaderd worden vanuit poezie geschreven in de Hebreeuwse taal en in vergelijking vanuit het Hebreeuws met andere talen. We zullen ons ook bezig houden met theorieen die zich bezig houden met de vraag welke rol intertekstualiteit speelt en wat het zegt over de Hebreeuwse cultuur.

ALLEGORY AND PARODY (Hebr.)

geinspireert door Frantz Kafka, dat wat zullen lezen benadrukt de functie van figuratieve taal doormiddel van allegorische narratieven, quasie allegorische teksten, Chassidische verhalen en parodieen. Korte verhalen van Kafka, S Y Agnon, Aharon Appelfeld en Isak Babel roepen vragen op die betrekking hebben op Symboliek, poetica, allegorie en representatie. Bijbelse narratieven en narratieven uit de Midrash verschaffen de achtergrond allegorische fabels en religieuze verhalen. De studie van de verhalen die zijn geschreven door Nachman van Breslouw en over de Ba'al shem tov bereiden ons voor op het lezen van satirische anti-chassidische verhalen en neo-chassidische parodieen van Josef Perl,Y. L. Peretz. Enz.

Fenicische inscripties (Hebr.)

[Wordt vervolgd]

**Overig**

Wat betreft alle andere zaken, ach ja... Ik heb geprobeerd vandaag (30 sept.) naar Nederland te bellen omdat mijn broer Jaap jarig is.. Maar goed pas d'ecoute (steenkolenfrans voor: geen gehoor) dus dan maar bij deze: van harte gefusileerd met je verjaardag.

En aan ma: Ik heb je een e-mail gestuurd als het goed is, het zou fijn zijn als je daar even op reageert zodat ik weet dat je de gegevens hebt ontvangen.

• 30 September 2007 - 15:18

Ralph:

Ey Peter!
    En weer een reeks mooie cijfers aan je lijst toegevoegd. Stoer ook dat je die 7,6 naar 8,0 heb gepraat (Y)!
    B'tje jammer weer dat sommige lui wat traag reageren.
    Je vakkenpakket ziet er weer netjes uit. Past helemaal bij jou!
    Gefelicteerd met je broer :).
    Greetz,
    Ralph!

• 30 September 2007 - 15:46

Zusje Jou:

heey broertje mij, ziet er weer fantastisch uit hoor, ik ben wederom supertrots op je (maar hoe kan dat ook anders he :P)

Liefs mij

• 30 September 2007 - 20:12

Die*langwoord*onkel:

[preusischmodus an]

Na also. Schon gut. Zufrieden bin. Sofort!

Dunderlumpiger Schulmeisterzwolfjahrigen antworten machen mußen, rasch, rasch, mit donnerwetterisches blitzbriefenoffensiv RAUS! Alles klar.

Fuer bruderlein dreifach hoch und einschweindrei saufen! :D

• 30 September 2007 - 20:14

Wie Droben, Aber:

[preusischmodus aus]

Vakkenpakket ziet dr wel kittig uit. Alleen wel nog een päar lollige dingen pour le fun et la fenetre erbij doen he.

• 01 Oktober 2007 - 09:24

Kleintje:

ga zo door alles begrepen en ontvangen
    groetjes kleintje

Augustus bericht 2

05 Augustus 2007

Augustus bericht 1
Peter

Nou, het is dan maandag vandaag. Met donderdag meegerekend ben ik dus toevallig tien dagen weer in Israël.... Of ik nieuws heb? Nou ja, ik ben nog niet buiten geweest (los van een loopje naar de winkel om wat water te kopen). Vandaag ga ik naar buiten, om even een rondleiding door mijn nieuwe appartement (vanaf 1 augustus) te krijgen. Waarom ben ik dan in godsnaam (gezien de temperatuur van 30 graden en een strand op nog geen 15 minuten lopen, nou goed dan een half uurtje, maar nog steeds niet erg ver weg) nog niet buiten geweest? Het begint met een S en eindigt op criptie ... Ik heb net hoofdstuk 2 afgerond, vandaag hoofdpijn dus de rest komt morgen wel. Maar buiten al dit guitigs... De reis naar Israël was weer ouderwets met obstakels... .. Kreeg (zoals altijd met een el 'al vlucht vanuit Nederland) een extra controle. Daar zaten dus meer Nederlands waaronder een of andere maffe christelijke theologie student uit Groningen.. En tot overmaat van ramp zat hij uiteindelijk in het vliegtuig dus maar een stoel van mij verwijderd.. Ik denk dan.. 'krijg nou toch het heen en weer'... gelukkig duurt zo'n vlucht niet veel langer dan 4 uur en 10 minuten.. zodat de 'verplichte' beleefdheid niet langer kan duren dan dat.

Actief sinds 20 Juli 2006
Totaal aantal bezoekers 20398